Wat is een ECU?

Kom meer te weten over de ECU van uw auto

Wat is de ECU van een auto?

Een ECU betekenis is Electronic Control Unit. Dit is een verzamelnaam voor verschillende ondersteunende systemen in een auto. Zo worden deze gebruikt om onder andere de ontsteking te regelen en de injectie van brandstof op het juiste moment toe te passen. Dit wordt ook wel motormanagement genoemd. Maar wat is een ECU nu eigenlijk? In de ECU staan verschillende systemen en computers in de auto met elkaar verbonden. Op deze manier ‘communiceren’ zij met elkaar. 

Zonder ECU kan je motor niet functioneren, het is dus een belangrijk onderdeel van je auto. De ECU wordt namelijk gebruikt voor de klimaatregeling in de auto, maar ook voor het opblazen van de airbags en het activeren van de gordelspanners. Een goed werkende ECU is dus ontzettend belangrijk voor de regeling van de auto, maar ook voor je eigen veiligheid. 

Bij ECU Stuurapparaten vinden we het dan ook ontzettend belangrijk dat je met een goed werkende ECU rijdt. Om zo ongelukken en gevaren uit de weg te gaan. 

Wat doet een ECU?

Vroeger bestond een Electronic Control Unit uit een computer die verantwoordelijk was voor het goed aansturen van het verbrandingsproces. Tegenwoordig is het ECU veel groter en belangrijker dan dat. Het is een complex netwerk van systemen die verantwoordelijk zijn voor het goed werken van alle processen in een auto. Dit gaat van deurvergrendeling tot het openen van het panoramadak en de ABS.

Ook het deel van het ECU dat verantwoordelijk is voor het aansturen van het ontbindingsproces krijgt steeds meer sensoren. Denk hierbij aan een BDP sensor, maar ook een gasklepstand, gaspedaalstand en motor temperatuur sensor. Het ECU vertaalt alle informatie die het ontvangt naar aansturing aan verschillende actuatoren.

Wat een ECU doet, is bijvoorbeeld de gegevens vertalen naar systemen in de auto zoals de injectoren, brandstofpomp en de EGR klep. Bij ECU Stuurapparaten snappen wij dat het hebben van een goed werkende ECU ontzettend belangrijk is. Wij helpen je dan ook graag ervoor te zorgen dat je ECU auto goed werkt.

Vul het
reparatie formulier in

Doos vullen met
opvul materiaal

De doos
verzekerd versturen

Betaal de factuur die
per email is ontvangen

Reparatie gereed
verzonden op uw adres

De voordelen van een ECU auto

Het hebben van een ECU auto heeft verschillende voordelen. Ten eerste kunnen er veel verschillende systemen worden aangestuurd door de ECU. Dit zorgt ervoor dat de verschillende systemen in een auto als het ware kunnen overleggen met elkaar. Zo kan de auto zelf belangrijke dingen regelen, zoals het injecteren van brandstof in de motor. 

Met het ECU optimaliseer je het motormanagement van je auto. Dit wordt ook wel chiptuning genoemd, wat verschillende voordelen heeft. Zo zorgt het voor het beter vermogen van de auto, waarbij de kans op schade klein is en creëert dit een hoger rendement van de motor. Verder zorgt het voor een schonere verbranding, een economisch brandstofverbruik bij hetzelfde rijgedrag en een rustig lopende motor. Een ECU kun je ook gemakkelijk anders afstellen waardoor je bijvoorbeeld zuiniger gaat rijden.

Wat doe je als de ECU van de auto kapot is?

Wanneer de ECU van je auto kapot is, kun je dit aan verschillende dingen merken. Zo gaat het motorstoringslampje branden, maar ook kan de auto in noodloop gaan, gaan schokken of kan de auto niet meer op alle cilinders lopen. Om zeker te weten dat het ligt aan je ECU is het belangrijk langs te gaan bij een professional. Bij ECU Stuurapparaten helpen we je graag met het nakijken van je ECU en de problemen op te lossen.

Wanneer de ECU van je auto kapot is, moet deze vervangen worden. Voor het vervangen van de ECU wil je de kosten natuurlijk inzichtelijk hebben. Deze kosten verschillen ontzettend per auto en liggen dus tussen de €600 en €1600. Om erachter te komen wat de kosten zijn om de ECU van jouw auto te vervangen, kun je het beste contact met ons opnemen.

Contact formulier

Car Assist

Handelstraat 20-A
6851 EH Huissen

Openingstijden

Ma: 9.00 -18.00
Di:   9.00 -18.00
Wo: 9.00 -18.00
Do:  9.00 -18.00
Vrij: 9.00 -18.00
Zat:  Gesloten
Zon: Gesloten