Chiptuning, wat ook wel remapping genoemd wordt, is het veranderen van de software die door de fabrikant is gemaakt om de motor aan te sturen. Door middel van een chiptuning program kan je ervoor zorgen dat de ECU aangepast wordt en ervoor zorgt dat je prestaties van je auto worden verbeterd. Zo zorgen de aanpassingen er vooral voor dat het gebied van vermogen beter wordt. De ECU is voor verschillende dingen verantwoordelijk in de motor. Zo wordt door de ECU de brandstofinjectie, ontstekingstiming en turbodruk geregeld. Chiptuning is vooral bedoeld om de motorprestaties te optimaliseren van benzine of diesel voertuigen.

Hoe werkt chiptuning software?

Chiptuning software werkt door de parameters in de software van de ECU aan te passen. Door dit te doen zorg je ervoor dat je motor efficiënter gaat werken. Zo zorg je er niet alleen voor dat je auto sneller accelereert, maar zorg je er ook voor dat je brandstof bespaart en kan je weggedrag verbeterd worden. Het gebruik van chiptuning is dus voor meerdere aspecten erg interessant.

Ook is het belangrijk om te weten of de chiptuning bij jouw auto mogelijk is. Als je nog een redelijk oude auto bezit, dan kan het zijn dat je auto niet beschikt over software of dat de software niet alle processen beïnvloedt. Als je weet dat je auto een automatische versnellingsbak heeft, dan is het bijna zeker dat deze door chiptuning geoptimaliseerd kan worden. Met erg nieuwe auto’s is de software vaak erg groot waardoor je door chiptuning enorm veel kan aanpassen. Dit komt doordat er enorm veel elektronica in nieuwe auto’s zit. Je merkt door het gebruik van chiptuning dat je rijervaring totaal verandert in positieve zin.

Wat bereik je door chiptuning?

Als je autosoftware gebruikt voor het aansturen van verschillende processen, dan kan je na het uitlezen ervan weten wat voor aanpassingen er gedaan kunnen worden. Door met je auto te rijden, kan je meten wat er aan je auto gedaan kan worden. Er wordt real-time data verzameld over jouw auto en de prestaties ervan tijdens dat je rijdt. Na het rijden is het erg interessant, omdat je dan een beeld krijgt van de optimalisaties die mogelijk zijn aan je auto en de prestatieverbeteringen die er bereikt kunnen worden. Zo worden zaken als laaddruk, brandstofverhouding, temperatuur en vermogen gemeten en kan je inzicht hierin krijgen. Er kan na deze metingen een plan opgesteld worden, die specifiek voor jouw auto is gemaakt in combinatie met je rijgedrag.

Meer mogelijkheden bij chiptuning

Het chiptunen van je auto wordt vaak aangemerkt als ‘stage 1′ -tuning. Er is daarnaast nog meer mogelijk. Er wordt ook wel gesproken over ‘The sky is the limit’. Of je dit wilt, hangt af van het budget dat je wilt besteden en is niet altijd even interessant voor elke auto. Om meer vermogen te krijgen, kost dat je meer geld en als het gaat om vermogen gaan de kosten hiervoor vaak ook nog eens exponentieel. De prijs/kwaliteit verhouding wordt eigenlijk steeds minder als je meer vermogen wilt op je auto. Bij turbo benzine motoren heb je de makkelijkste route voor het krijgen van meer vermogen. Zo heb je verschillende opties zoals uitlaatsystemen met lage tegendruk katalysator, grotere en efficiëntere turbo’s en hoge druk inlaatsystemen. Wanneer je uiteindelijk boven een bepaald niveau komt qua vermogen, dan is het handig om een verbeterde schokbreker en remmenset te gebruiken. Zo zorg je ervoor dat je je vermogen veilig kan gebruiken op de weg.

Kan je de chiptuning ongedaan maken?

Het is mogelijk om na de chiptuning van je auto de wijzigingen weer terug te zetten naar fabrieksinstellingen. Vaak krijg je ook nog je geld terug van het chiptunen als je dit binnen 14 dagen doet, dit verschilt per bedrijf.

Let ook op de risico’s van chiptuning

Als laatste is het belangrijk om te weten dat je ook een aantal risico’s hebt bij het gebruiken van chiptuning. Zo kan het bij een overmatige aanpassing leiden tot een snellere slijtage van bepaalde motoronderdelen of de ECU zelf gerepareerd moet worden. Ook is het mogelijk dat je in sommige gevallen de garantie van je voertuig aangepast wordt. Maak dus alleen gebruik van chiptuning door professionals en wees bewust in de keuze van chiptuning. Hou rekening met de mogelijke consequenties en de behoeften van je eigen voertuig.