Start je auto de laatste tijd lastig? Doen de elektrische onderdelen van je auto raar? Of doet je auto helemaal niets meer? Dan komt dit waarschijnlijk door de accu. Het vervangen van de accu is niet altijd nodig. Het kan ook zo zijn dat het opladen van de accu de problemen kan verhelpen. Maar hoe weet je of het daaraan ligt? En hoe test je de accu van je auto?

Hoe weet ik of de accu van mijn auto nog goed is?

Je kunt vaak zelf vaststellen of jouw accu defect is. Maar om de beste prognose te krijgen is vaak professionele apparatuur nodig.

Auto accu zelf testen

Wil je zelf jouw accu testen? Dat kan. Gaat er niets van elektronica aan als je de sleutel omdraait? Dan is de accu leeg of defect. Kun je de auto wel starten maar moeilijk? Dan kan het zijn dat de accuspanning van jouw auto laag is. De eerste oplossing hiervoor is de accu opladen. Werkt dit niet, dan is het vaak verstandig een nieuwe accu te kopen.

Je kan ook je accu testen met behulp van een multimeter. Een multimeter is een apparaat waarmee elektrische grootheden gemeten kunnen worden. Om je accuspanning zelf te testen kan je het stappenplan hieronder volgen.

 1. Zet de motor van je auto uit.
 2. Stel de multimeter in op voltmeter, gelijkstroom en 20 volt.
 3. Zet het rode puntje van de meter op de plus en de zwarte op de min.
 4. Lees de voltmeter af en kijk hieronder wat voor jouw accu geldt.
Accuspanning Actie
Tussen 12,6 V en 13 V Accu is goed
Tussen 12 V en 12,3 V Accu moet opgeladen worden
Hoger dan 13 V Problemen met het laadcircuit
Lager dan 10,6 V Nieuwe accu kopen

Auto accu laten testen door ECU stuurapparaten

Ben je niet vertrouwd met elektronica of kun je zelf de diagnose niet stellen? ECU Stuurapparaten kan je verder helpen. Verwijder je accu uit de auto. De accu bevindt zich vaak voor- of achterin de auto. Als je de accu niet kan vinden raadpleeg dan de handleiding van de auto. Maak eerst de min los en daarna de plus. Hierna zou je de accu eruit kunnen tillen. Bij het opnieuw monteren van de accu doe je deze handelingen precies andersom. Eerst de plus dus en daarna de min. Meld je reparatie aan bij ECU stuurapparaten en verstuur je accu. Wij controleren je accu grondig met onze geavanceerde apparatuur. Als je accu aan vervanging toe is bieden wij jou een hoogwaardige vervangende accu aan.

Hoe laad ik zelf mijn auto accu op?

Is je accu niet kapot, en wil je hem zelf opladen? Dit is vrij eenvoudig te doen. Hiervoor dien je een auto accu oplader te hebben en een stopcontact. Zorg er wel voor dat je er een aanschaft met beveiliging. Hierdoor is de kans op kortsluiting kleiner. Het aansluiten van de acculader gaat als volgt. Sluit de rode klem aan op de plus en de zwarte op de min. Stop hierna de stekker in het stopcontact. De accu wordt nu opgeladen. Je kan altijd de handleiding van de auto en acculader raadplegen. Hierin staan de precieze stappen voor jouw auto.

Hoe vervang ik zelf mijn auto accu?

Ben je erachter gekomen dat de accu kapot is? De enige oplossing is dan het vervangen van de accu. Dit is gemakkelijk zelf te doen volgens onderstaand stappenplan.

 1. Zoek waar de accu zich bevindt in jouw auto. Vaak is dit onder de motorkap of in de kofferbak.
 2. Haal eerst de min los en dan de plus. Zorg ervoor dat water of andere metalen delen niet bij de accu kunnen komen. Anders kan je geëlektrocuteerd worden.
 3. Til de accu uit de auto, kijk wat voor model accu het is en bestel of koop dit model accu. Zo weet je zeker dat de nieuwe accu in je auto past.
 4. Laad de nieuwe accu op voordat je hem in de auto installeert. Sommige accu’s zijn van tevoren opgeladen. Bij dit soort accu’s is opladen niet nodig. Lees de handleiding om te kijken of dit voor jouw nieuwe accu geldt.
 5. Plaats de nieuwe accu op dezelfde manier als de oude accu in je auto.
 6. Sluit nu eerst de plus aan en daarna de min.
 7. Als laatste controleer je of alle elektronica naar behoren werkt. Als dat zo is, heb je de accu goed geïnstalleerd!